Fotolia #198685253 | Autor: makistock

Produkty, które najbardziej szkodzą zębom

Nasze zęby codziennie narażone są na wiele czynników, które sprzyjają ich niszczeniu. Bardzo duży wpływ ma na nie chociażby nieodpowiednia dieta, zwłaszcza jeśli brakuje nam czasu na dokładne czyszczenie zębów po każdym posiłku. Które produkty spożywcze powodują w naszej jamie ustnej szczególnie duże spustoszenie?

Klejące, znaczy szkodliwe

Naszym zębom szkodzą przede wszystkim te przekąski, które łatwo się do nich przyklejają. Wchodzą one w szczeliny międzyzębowe i trudno dostępne miejsca tuż przy dziąsłach, można je zaś usunąć jedynie, bardzo dokładnie oczyszczając jamę ustną. Jeśli nie zrobimy tego bezpośrednio po jedzeniu, przez długie godziny zalegają na zębach, dostarczając pożywki bakteriom, które powodują powstawanie próchnicy. Które produkty zaliczamy do tej grupy? Przede wszystkim ciągnące się i klejące cukierki i żelki, ale też na przykład suszone owoce, szczególnie śliwki i morele. Wszyscy fani tych przekąsek powinni więc pamiętać, by po ich zjedzeniu dokładnie wyszczotkować zęby i oczyścić szczeliny międzyzębowe za pomocą irygatora.

Twarde produkty tylko dla mocnych zębów

Negatywny wpływ na zęby mają także wszelkie bardzo twarde produkty. Wystrzegać się powinniśmy przede wszystkim słodkich przekąsek tego typu, na przykład niektórych cukierków. Ich gryzienie może powodować pękanie szkliwa, zaś długie ssanie sprawia, że szczególnie narażeni jesteśmy na szkodliwe działanie zawartych w nich cukrów. Niszczenie szkliwa i pękanie zębów czy koron dentystycznych mogą jednak powodować także orzechy i popcorn. Dlatego właśnie wszyscy ci, których natura obdarzyła słabymi zębami powinni bardzo uważać na przekąski tego typu. Nie znaczy to jednak, że muszą całkowicie z nich zrezygnować. Orzechy można jeść w formie zmielonej, zaś przy spożywaniu popcornu wystarczy po prostu zachować ostrożność i zwracać uwagę na twarde części.

Alkohol i inne szkodliwe napoje

W jaki sposób alkohol może niszczyć zęby? Jego spożywanie sprawia, że zmniejsza się wydzielanie śliny – naszego wielkiego sprzymierzeńca w walce z próchnicą. Pomaga ona oczyszczać zęby z resztek posiłku, a w dodatku wypłukuje kwasy i cukry zalegające w jamie ustnej i normalizuje pH, gdy zaś pijemy duże ilości napojów alkoholowych nie może ona w pełni podołać temu zadaniu.

Powstawaniu ubytków w zębach sprzyja jednak także picie bardzo kwaśnych soków czy napojów gazowanych. Te pierwsze, choć wydawałyby się niegroźne, zawierają duże ilości kwasów, które niszczą szkliwo i powodują namnażanie się bakterii. Z drugiej strony dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów, więc nie powinniśmy całkowicie wykluczać ich z naszej diety. Ich negatywny wpływ na zęby można znacznie ograniczyć, pijąc przez słomkę.

Szkodliwego działania napojów gazowanych nie trzeba chyba nikomu wyjaśniać. Znajdują się w nich ogromne ilości cukrów, które powodują powstawanie ubytków, prócz tego zaś zawierają także kwasy, które nawet bardziej niż cukry sprzyjają erozji szkliwa.

Dodaj komentarz